Eerst een woning, dan je leven weer op de rit. Dat is het doel van het Living Lab Eerst een Thuis. Een samenwerking tussen zestien Utrechtse gemeenten (U16), woningcorporaties en zorgorganisaties. Met financiering vanuit het Rijk verzorgen ze in twee jaar tijd 200 woningen en begeleiding voor mensen die nu nog dakloos zijn. In 2020 werd daarom Living Lab Eerst een Thuis in het leven geroepen. Daarin experimenteren samenwerkende partijen in de praktijk met innovatieve oplossingen voor betere doorstroom vanuit de maatschappelijke opvang, volgens de uitgangspunten van Housing First.

Onderzoeksactiviteiten
De komende 1,5 jaar volgt de UvA de ervaringen van bewoners op verschillende Living Lab-locaties in de regio Utrecht. In interviews die worden afgenomen door duo-onderzoekers van UvA-onderzoekers en ervaringsdeskundigen worden de ervaringen opgehaald van de bewoners. Naast een algemeen beeld over herstel van bewoners binnen het Living Lab zal de UvA ook terugkoppelingen doen van de cliëntervaringen gerelateerd aan de verschillende woonlocaties. Deze ervaringen bieden input voor het leerproces van de begeleiders op de verschillende locaties.

Lerende omgeving van een Living Lab
In een Living Lab is er sprake van een ‘real-life’ omgeving, waarbij de ‘eindgebruikers’ een prominente rol hebben. Dat geldt ook voor het Living Lab Eerst een thuis regio Utrecht. Het Living Lab is multidisciplinair, wordt gedragen door de praktijk (gemeentelijke-, woon- en zorgprofessionals), ervaringskennis van bewoners/cliënten en wetenschappelijke kennis (drie kennisbronnen).

Samen met de Hogeschool Utrecht volgt de UvA de ontwikkelingen van dit project in een Living Lab. We volgen wat het effect is van dit plan en de innovatieve maatregelen die ingezet zullen worden. Hiermee creëren we een lerende omgeving en de mogelijkheid te onderzoeken hoe het model van Eerst een Thuis uitwerkt in de praktijk.

Oproep deelname bewoners locaties Living Lab
De komende maanden zal ons onderzoeksteam op verschillende Living Lab locaties in de regio interviews afnemen met deelnemers. We beginnen op de locaties Livin, Mixit en Meander. Ben jij of ken jij een deelnemer die graag zijn ervaringen met ons deelt om zo samen verder te leren over herstel? Dan komen we heel graag met jou in contact!
Hiervoor kun je ons mailen op: onderzoek-mobw-fmg@uva.nl of ons appen/bellen op 06-18588819.

Delen

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.