De studiereis naar Finland, als onderdeel van het executive programma maatschappelijke opvang en beschermd wonen kan weer doorgaan. Dit betekent dat van 1 tot 3 en 3 tot 5 november twee groepen met deelnemers aan het programma naar Finland zullen reizen onder leiding van Michiel van Hees (CQ-procesmanagement) en Nienke Boesveldt (UvA). Tijdens de reis worden verschillende locaties bezocht en presentaties gehouden vanuit door Finse professionals en bestuurders over de lokale Housing First praktijk. Doel van de reis is om meer kennis op te doen van de succesvolle Finse context.

In Finland is het aantal daklozen in de afgelopen jaren drastisch afgenomen (zie de figuur hieronder), het is zelfs het enige land in Europa waar dakloosheid is afgenomen in plaats van gestegen. Door een landelijk programma voor huisvesting voor kwetsbare groepen dat is opgezet door de Y-foundation is het gelukt om daklozen te huisvesten, patiënten uit de psychiatrische klinieken te krijgen en de capaciteit van nachtopvang en hostels te reduceren. Er is nog wel sprake van een nachtopvang (shelter) in Helsinki maar die hebben niet meer de omvang van vroeger en hebben overbrugging tot doel.

Programma
We zullen verschillende presentaties ontvangen vanuit de Y-Foundation (over het nationale programma tegen dakloosheid en Housing First Finland) https://ysaatio.fi/en/home en ARA (over bekostiging en beleid huisvesting) https://www.ara.fi/en-US . Daarnaast brengen we werkbezoeken aan Finse Housing First locaties zoals https://www.alvi.fi/alvila-koti/

Praktische zaken
Elk van de deelnemers die mee op reis gaat ontvangt de komende dagen een mail over het boeken van de vlucht en het verblijf in het hotel. Bij verdere vragen over de reis kan worden gemaild naar: n.f.boesveldt@uva.nl of c.vanderveen@uva.nl

Interesse in deelname?
Het eerstvolgende executive programma MO/BW zal plaatsvinden in het voorjaar van 2022. Meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden verschijnen t.z.t op deze website.

Delen
Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.